Grillaus – ostovinkkejä

Eikö sinulla ole grilliä tai harkitsetko uuden grillin hankkimista? Etkö ole varma, minkä valitsisit, koska markkinoilla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja? Autamme sinua löytämään sopivan grillin. Aioitpa sitten grillata puutarhassa, parvekkeella, terassilla tai kotona, täältä löydät kaiken onnistuneeseen grillaukseen tarvittavan. Voimme auttaa sinua grillaamaan paremmin.

 

Oikean grillin valitseminen tarkoittaa ennen kaikkea seuraavien pohtimista: mitä polttoainetta haluat tai voit käyttää, kuinka suuri grillin pitäisi olla, mihin hintaan se on hankittava ja millaista grillaustyyliä suosit.

Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

 • Miksi haluan grillin? Ostatko sen satunnaiseen grillaukseen perheesi kanssa vai haluatko ryhtyä ammattilaiseksi? Haluatko grillata kotona vai puutarhassa? On hyvä miettiä tarkkaan, millaiseen käyttöön grilli on tarkoitettu.
 • Kuinka usein käytän grilliä? Haluatko grillata säännöllisesti vai vain silloin tällöin? Grilliä hankittaessa on tärkeää ottaa huomioon, paljonko ruokaa grillillä kokataan. Grilliin ei välttämättä kannata käyttää 1 800 euroa, jos tietää, että sitä käyttää kerran vuodessa.
 • Mikä on enimmäissumma, jonka haluan maksaa? Aseta grillille haluamasi hintaraja ja valitse tietyt ominaisuudet ja lisävarusteet, joista olet valmis maksamaan enemmän.
 • Kuinka monelle grillaan yleensä? Myös grillauspinta on tärkeä. Jos pidät puutarhajuhlien järjestämisestä monille vieraille, et luultavasti osta samaa grilliä kuin esimerkiksi aviopari, joka kokkaa vain kahdelle.
 • Onko grilli pysyvästi yhdessä paikassa vai haluanko matkustaa sen kanssa? Grillaatko vain parvekkeella tai terassilla vai onko grilli suosikkiseuraa matkoilla ja lomilla? Jos grillin on tarkoitus olla liikkuva, mieti ennen kaikkea sen kokoontaitto-ominaisuuksia, painoa ja myös kestävyyttä.

Mieti sitten seuraavia asioita:

 • Suositko tiettyä polttoainetyyppiä? Eri polttoaineilla on eri hinnat, ne toimivat eri tavoin jne. Oletko tottunut käsittelemään kaasua? Pidätkö hiilen romanttisesta tunnelmasta vai haluatko puhtaampaa kokkausta ilman leijuvaa tuhkaa? Jos harkitset sähkögrilliä, onko sinulla virtalähde tarpeeksi lähellä?
 • Millaista grillauskokemusta minulla on? Jos grillaat vain lomilla, huippumalleihin ei välttämättä kannata investoida. Harkitse eri vaihtoehtoja ja osta grilli, jota voit käyttää ja tulet käyttämään.
 • Miten säilytän grilliä sesongin ulkopuolella? Jos aiot jättää grillin talveksi ulos, grillin edellytyksenä ei voi olla, että se pidetään lämpimänä ja kuivana.
 • Onko minulla erityisiä toiveita grillin ulkonäön suhteen? Jos grillin on tarkoitus olla osa taloa tai puutarhaa, sen tyylin kannattaa olla asianmukainen.

 

Grillit luokitellaan ensisijaisesti lämmönlähteen (eli polttoainetyypin) mukaan. Valikoima on laajin silloin, kun valitaan puutarhagrilliä, jolle on paljon tilaa. Voit valita klassisista hiiligrilleistä, kaasugrilleistä ja – jos sinulla on puutarhassa sähköliitäntä – sähkögrilleistä. Toisaalta pienemmät grillit sopivat erinomaisesti parvekkeelle tai terassille, joille klassisia hiiligrillejä ei suositella. Sähkögrilli on kätevä, ja sitä voidaan käyttää puutarhassa tai keittiössä.

Electric grills

Sähkögrillit

Kytke vain pistoke pistorasiaan ja ala grillata. Terassille, parvekkeelle ja kotiin. Savuton ja ympäristöystävällinen.

Valitse sopiva sähkögrilli

Charcoal grills

Hiiligrillit

Todellista grillaustunnelmaa kuumilla hiilillä ja lihan ja kalan ainutlaatuisella, savua muistuttavalla maulla.

Valitse sopiva hiiligrilli

Gas grills

Kaasugrillit

Lämpenevät nopeasti, tehokkaita ja yksinkertaisia käyttää ja helppoja puhdistaa. Käyttömukavuutta myös aloitteleville käyttäjille.

Valitse sopiva kaasugrilli

Fire pit

Ulkotulisija

Voit grillata ja nauttia ulkotulesta. Tyylikäs ulkotulisija on kaunis lisä puutarhaan ja tekee viileistäkin illoista miellyttävämpiä.

Valitse sopiva ulkotulisija

 

Electric grills

Sähkögrillit

Tarvitset vain pistorasian. Käyttö on nopeaa ja turvallista, ja puhdistus on helppoa. Valittavana on pieniä, sisätiloihin sopivia kompakteja grillejä ja isoille ryhmille tarkoitettuja suurempia malleja. Kypsennyksen aikana ei synny tuhkaa tai savua, joten grillaaminen voi olla terveellisempää. Sähkögrilleillä on myös vähäisimmät ympäristövaikutukset. Huonona puolena on kuitenkin grillauksen tavanomaisen kokemuksen ja grillatulle lihalle tyypillisen maun puuttuminen.

Valitse sähkögrilli

 

Plussat ja miinukset

Plussat

 • Ekologinen ja hygieeninen käyttö – ei tulta, pakokaasuja tai jätettä. Näin vältyt savulta, mustuneilta grilleiltä ja hiiltyneiltä ruoantähteiltä.
 • Helppokäyttöinen – levyt lämpenevät tasaisesti kaikista kohdista. Näin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, onko liha tulella vai ei. Sähkögrilli on myös turvallisempi vaihtoehto aloittelevalle kokille.
 • Lämpötilan säätö – useimmat sähkögrillit kertovat jatkuvasti säätämäsi lämpötilan, ja reagointi muutoksiin on yleensä hyvin nopeaa.

Miinukset

 • Riippuvainen sähkönlähteestä – ilman sähköä sähkögrilli ei yksinkertaisesti toimi. On hyvä pitää grilli lähellä pistorasiaa tai käyttää jatkojohtoa. Tätä grilliä ei oteta mukaan retkille villiin luontoon.
 • Korkeampi hinta – ostohinta ja sähkökustannukset ovat korkeammat kuin hiiligrillillä.

 

Hiiligrillit

Grillausklassikko, josta monet grillauksen ystävät eivät voi saada tarpeekseen. Se kuumenee hitaammin kuin sähkö- tai kaasugrilli, ja ruoanvalmistus ja kunnossapito ovat grillivalikoiman vaativimpia. Monille maku on kuitenkin ylimääräisen vaivan arvoinen. Voit valita myös pienempiä malleja, jotka on helppo laittaa pöydälle ja jopa pienimmälle parvekkeelle tai pakata autoon piknikille.

Valitse hiiligrilli

Charcoal grills

 

Plussat ja miinukset

Plussat

 • Maku ja tunnelma – monet sanovat, että vain hiili luo grillatulle lihalle tyypillisen maun.
 • Helppo ylläpito – grillit koostuvat yleensä tulipesästä ja irrotettavasta ritilästä, joten molemmat osat voidaan kätevästi puhdistaa ja pestä.
 • Alhaisempi hinta – pienen hiiligrillin ostohinta on edullinen. Hiiltä kuluu kuitenkin melko paljon grillauksessa. Jos grillaat usein, kannattaa ostaa kalliimpi grilli eri polttoainetyyppiä varten.

Miinukset

 • Pitkä valmisteluaika – joillakin käyttäjillä on vaikeuksia hiilien tai brikettien sytyttämisessä. Grillin sytyttämisen jälkeenkin kestää jonkin aikaa, että se saavuttaa vaaditun lämpötilan. Hiiligrillauksen ystävät pitävät tätä prosessia kuitenkin usein miellyttävänä rituaalina, joka yksinkertaisesti kuuluu grillaukseen.
 • Tuhka ja pakokaasut – hiiligrillaus ei ole puhdasta. Voit odottaa savua, tuulen puhaltamaa tuhkaa ja tietysti epämiellyttävää hajua. Yleensä tämä ei häiritse grillaajia vaan ainoastaan naapureita.

 

Gas grills

Kaasugrillit

Kaasugrillit ovat kätevä valmistustapa. Ne lämpenevät nopeasti ja helposti ja ovat tehokkaita. Ne toimivat propaanibutaanikaasulla, jota voi ostaa lähes miltä tahansa huoltoasemalta. Niitä on helppo ylläpitää ja puhdistaa. Grillauksessa ei synny savua tai tuhkaa, ja kaasugrilleissä on yleensä rasvanerotin, joka estää rasvan karkaamisen.

Valitse kaasugrilli

 

Plussat ja miinukset

Plussat

 • Nopea valmistus – nopea lämpeneminen lyhentää kypsennysaikaa merkittävästi. Tämä auttaa säästämään aikaa ja parantaa myös turvallisuutta. Jos grillin lämpeneminen kestää kauan, et todennäköisesti seiso sen vieressä koko ajan vahtimassa sitä.
 • Helppokäyttöisyys – juuri helppokäyttöisyys tekee kaasugrilleistä nykyään suosituimpia vaihtoehtoja.

Miinukset

 • Polttoaineen saatavuus – hiiltä voi ostaa kaupasta, kun taas kaasupullo on haettava huoltoasemalta. Niillä on myös rajoitettu käyttöaika, jota on seurattava. Vanhentunut pullo on palautettava huoltoasemalle. Sitä ei voi vain heittää roskiin.
 • Kaasupullon käsittely – koska kaasu on helposti syttyvää, sen säilytyksessä tulee olla varovainen.
 • Korkeampi hinta – ostohinta kertoo suorituskyvystä, joten jos aiot käyttää grilliäsi usein, siihen kannattaa investoida.

 

Fire pit

Ulkotulisija

Etsitkö tehokasta terassin tai puutarhan koristetta, joka muuntuu kesäiltojen sydämeksi puutarhassa? Ulkotulisija voi olla ratkaisusi. Sen avulla tulen voi tehdä turvallisesti ja myös paistaa lihaa. Remundin ulkotulisijat ovat grillejä, jotka tarjoavat mahdollisuuden istua “pöydän” ympärillä tulen palaessa keskellä. Eva Solon tai Höfatsin ulkotulisijat taas ovat avotulella varustettuja designelementtejä, joita voidaan tyypistä riippuen käyttää parilan tai grilliritilän kanssa.

Valitse ulkotulisija

 

Grillaaminen on hauskaa mutta myös opettavaista. Ei riitä, että liha laitetaan grilliin ja sitten odotetaan, mitä tapahtuu. Laadukkaat tulokset vievät aikaa ja vaativat huomiota ja oikeat laitteet. Mitkä tarvikkeet ovat välttämättömyyksiä grillauksessa?

Fuel

Polttoaine

Hiiltä, puulastuja, bioetanolia – näitä kaikkia löytyy Kulinasta.

Valitse polttoaine

Meat thermometer

Paistolämpömittari

Milloin liha on valmista? Voit tarkistaa sen matkapuhelimellasi. Langaton paistolämpömittari tekee grillaamisesta helppoa myös aloittelijoille.

Valitse paistolämpömittari

Barbecue apron

Grillaajan esiliina

Jokainen grillimestari tarvitsee esiliinan. Grillaaminen ei ole puhdasta työtä, eikä kukaan kaipaa rasvatahroja tai palanutta paitaa varsinkaan, jos grillaa vieraille.

Valitse esiliina

Steak knives

Pihviveitset

Oletko valmis? Haluatko jo päästä syömään? Jotta kaikki sujuisi kuin rasvattu, on parasta tarjota vieraillesi pihviaterimet. Sahalaitaiset veitset ja terävät haarukat on suunniteltu erityisesti grillattuja ruokia varten.

Valitse aterimet