Ruoste on luonnollinen reaktio, jossa rauta reagoi kosteuden ja hapen kanssa. Ruostetta voi muodostua teräkseen, jos pannu on unohtunut kuivata kunnolla tai se on jäänyt pitkäksi aikaa kosteaan ympäristöön. Pannua ei kuitenkaan missään nimessä tarvitse heittää roskiin.
Onko teräspannussasi ruosteen merkkejä? Ei syytä paniikkiin! Vaikka isoäidin vanha ruosteinen teräspannu löytyisikin, ei syytä huoleen. Tämäkin aarre on pelastettavissa. Neuvomme, miten se onnistuu viidessä helpossa vaiheessa.

Asiakkaidemme arvioiden mukaan parhaat teräspannut

1. Pannun pesu
Aloita pesemällä pannu huolellisesti kuumalla saippuavedellä. Käytä pehmeää harjaa tai sientä poistaaksesi kaiken rasvan ja pintalian, jotka irtoavat.
2. Liottaminen etikassa
Täytä astia, joka on riittävän suuri pannun upottamiseen, vesi- ja etikkaliuoksella suhteessa 1:1. Upota pannu liuokseen ja anna sen olla siellä noin tunnin ajan. Etikka auttaa liuottamaan ruostetta, ja hitaasti sinun pitäisi alkaa nähdä joissakin kohdissa teräksen alkuperäinen väri.

3. Etikan ja ruokasoodan käyttö
Etikkakylvyn jälkeen levitä ruosteisiin kohtiin tahna, jossa on hieman etikkaa ja ruokasoodaa. Syntyy reaktio, joka irrottaa ruostetta ja muuta likaa entistä enemmän. Hiero varovasti teräsvillalla sisältä ja ulkoa, kunnes kaikki ruosteen ja lian jäljet ovat poissa.
Huuhtele ja kuivaa sitten pannu huolellisesti – täysin kuivan pinnan saat esimerkiksi kuivaamalla sen kuumassa uunissa. Jos vesipisarakin jää öljyn alle, jota levität pannuun seuraavassa vaiheessa, se aiheuttaisi uutta ruostumista.

4. Karkaisu (seasoning)
Nyt alkaa todellinen taika. Levitä pannulle hieman rasvaa tai öljyä – mieluiten kasviöljyä. Levitä se paperipyyhkeellä tai liinalla huolellisesti koko pinnalle, myös ulkopuolelle ja kahvaan, jos sekin on terästä. Rasvakerroksen on oltava todella ohut, jotta se muodostaa suojaavan kalvon.
Itse karkaisun voi suorittaa kahdella tavalla:
Paistinpannun polttaminen liedellä
Aseta paistinpannu liedelle ja kuumenna sitä keskilämmöllä (öljyn savuamispiste on saavutettava – esimerkiksi rypsiöljyn savuamispiste on noin 240 °C). Öljy alkaa savuta, ja tässä prosessissa alkaa muodostua haluttu suojakerros. Kun öljy lakkaa savuamasta, anna paistinpannun jäähtyä perusteellisesti.
Paistinpannun polttaminen uunissa
Kuumenna uuni vähintään 200 °C:seen ja aseta öljytty paistinpannu sinne. Sen alle voit asettaa pellin tai alumiinifolion siltä varalta, että pannusta valuu ylimääräistä öljyä. Lämmitä pannua uunissa vähintään tunti ja anna sen sitten jäähtyä hitaasti uunissa.
Huomaa, että pannu on taas saanut tyypillisen tumman värinsä ja hienon kiillon.

5. Toistaminen
Jos haluat pannun pinnasta todella täydellisen ja kestävän, toista öljyllä ja kuumentamisella tehtävä vaihe vielä kahdesti. Jokainen kerros vahvistaa pannun suojaa.

- Säännöllinen huolto: Jos pannu ei ole kovin likainen, pyyhi se vain paperipyyhkeellä. Muussa tapauksessa pese pannu hellävaraisesti ja kuivaa se hyvin. Ajoittain voit levittää ohuen kerroksen öljyä.
- Kausikäsittelyn uusiminen: Voit toistaa paistokäsittelyn aika ajoin ja parantaa pinnan kestävyyttä.
- Varo kosteutta: Älä koskaan jätä pannua märäksi tai kosteaan ympäristöön. Älä anna sen liota ja kuivaa se aina huolellisesti mahdollisimman pian.
- Pesu: Pese pannu käsin – ei astianpesukonetta eikä aggressiivisia puhdistusaineita.
Se on siinä! Tällä menetelmällä sinun ei tarvitse pelätä, että suosikkiteräspannusi ei olisi loistavassa kunnossa. Joten kun seuraavan kerran löydät siitä ruostetta, hengitä rauhassa ja muista – se on pelastettavissa!