Yleiskäyttöiset paistinpannut
Paistinpannut – millä paistinpannulla on paras paistaa?
Paistinpannut ovat välttämättömiä jokaisessa keittiössä. Yleisimmät paistinpannutyypit ovat alumiiniset, ruostumattomat teräspannut, kupariset ja valurautapannut. Jokaisella materiaalilla on omat ominaisuutensa ja hyötynsä, jotka voit lukea alta tai kattavasta paistinpannuoppaastamme täältä.
Mitkä ovat parhaat paistinpannut ja mihin ruokiin ne sopivat?
- Ruostumattomasta teräksestä valmistetut paistinpannut: Sopivat lähes kaikkien ruokien paistamiseen, ruskistamiseen ja kuullottamiseen. Ne ovat käytännössä tuhoutumattomia ja tarjoavat erinomaisen lämmönjaon.
- Alumiiniset paistinpannut sopivat parhaiten yksittäisten liha-annosten, pihvien, hampurilaisten tai munakkaiden paistamiseen. Alumiinipannut ovat kevyitä ja johtavat lämpöä erittäin hyvin, mutta on hyvä muistaa, että ne eivät pidä lämpöä kovin hyvin, joten kun kuumaan pannuun lisätään ruokaa, lämpötila vaihtelee.
- Valurautapannut sopivat parhaiten pihveille, mutta myös erilaisten ruokien paistamiseen ja ruskistamiseen. Silti on hyvä muistaa, että niitä ei tulisi käyttää tomaattien ja muiden happamien ainesten, hienojen kalojen, munien tai tahmeiden jälkiruokien kanssa.
- Kuparipannut lämpenevät ja jäähtyvät nopeasti, ne näyttävät kauniilta ja ovat loistava lisä jokaiseen keittiöön. Ne sopivat ihanteellisesti ruokien valmistukseen, jotka vaativat tasaista lämpöä ja tarkkaa lämpötilan säätöä (kaloille, kastikkeille tai makeisille, kuten karamellille), mutta niitä ei pidä käyttää happamien ainesosien, kuten sitruunamehun, viinin tai tomaattien kanssa.
Oikean pannun ostaminen riippuu myös siitä, mitä ruokaa yleensä paistat, millaista liesityyppiä käytät ja kuinka monelle yleensä kokkaat. Voit tutustua myös wokkipannujen ja grillipannujen valikoimaamme.
Ovatko tarttumattomat paistinpannut hyviä paistamiseen ja miksi ammattikokit vihaavat niitä?
Tarttumattomat paistinpannut ovat erittäin käteviä ja helppokäyttöisiä, ja monet käyttävät niitä mielellään monenlaisiin ruoanlaittotehtäviin, kuten paistamiseen, ruskistamiseen tai hauduttamiseen. On kuitenkin hyvä tietää, että ne ovat yleensä hyvin herkkiä, ja niiden tarttumattoman pinnoitteen voi helposti pilata käyttämällä vääriä keittiövälineitä tai liian voimakkaita hankaavia kemikaaleja. Siksi ammattikokit eivät käytä niitä ammattikeittiöissä tai ravintoloissa, joissa pannuja käytetään jatkuvasti.
Laadukkaat tarttumattomat paistinpannut ovat kuitenkin erinomaisia välineitä kotikäyttöön, ja ruostumattoman teräksen ja tarttumattomien ominaisuuksien yhdistelmä on ihanteellinen kaikille kotikokeille, myös aloittelijoille. Käytä tarttumattomia paistinpannuja erityisesti munaruokiin, vihanneksiin, siipikarjaan ja hienoon kalaan.
Kuinka usein tarttumattomat paistinpannut tulisi vaihtaa?
Yleisten ohjeiden mukaan ne tulisi vaihtaa noin viiden vuoden välein, mutta aika ajoin sinun on tarkistettava paistinpannusi, ja jos huomaat sen vääntyneen, naarmuuntuneen tai sen värin muuttuneen, sinun on lopetettava sen käyttö välittömästi.
Mitkä paistinpannut ovat parhaita?
Kulinasta löydät paljon luotettavia, korkealaatuisia paistinpannuja tunnetuilta valmistajilta, kuten Zwilling, Fissler, Woll tai WMF. Valinta riippuu siitä, mitä materiaalia pidät eniten ja kuinka paljon rahaa olet valmis investoimaan paistinpannuun. Valitse Tefal, jos etsit edullista tarttumatonta paistinpannua, tai panosta de Buyeriin, jos sinulla on varaa legendaarisen ranskalaisen valmistajan premium-paistinpannuun.
Kuinka pidät huolta paistinpannuistasi?
Jokaisella materiaalilla on omat erityispiirteensä, ja siksi se vaatii myös yksilöllistä hoitoa:
- käytä tarttumattomissa paistinpannuissa vain silikonisia keittiövälineitä,
- pese paistinpannut aina käsin, äläkä käytä voimakkaita puhdistusaineita tai hankaavia aineita.
- Kuivaa pannut heti pesun jälkeen.
- Vältä suuria lämpötilavaihteluita (älä koskaan laita kuumaa pannua kylmään veteen).
- Vältä happamia ruokia ja ruoanlaittosuihkeita.
- Kuivaamisen jälkeen levitä pannulle ohut kerros öljyä.
- Säilytä pannut oikein.