10 välttämättömyyttä keittiöön

Kätevä osto- ja lahjaopas keittiön kymmeneen välttämättömään tavaraan, joihin kannattaa investoida.

Mitä ovat keittiön välttämättömyydet?

Vain taivas on rajana, kun puhutaan markkinoilla olevien keittiövälineiden, -tarvikkeiden ja -lisävarusteiden määrästä, mutta oppaamme avulla voit löytää kymmenen peruskeittiövälinettä, joita tarvitaan jokaisessa keittiössä ja jotka auttavat sinua selviämään lähes kaikista resepteistä. Tämä on huippuluokan osto-opas kaikille, jotka haluavat ostaa tarvikkeita uuteen keittiöön tai korvata vanhat keittiötarvikkeet ja hankkia laadukkaita, käteviä perustuotteita keittiöön.

Keittiön välttämättömyydet ovat tarvikkeita, joita käytetään koko ajan. Siksi varmistimme, että oppaamme on täynnä  luotettavia, pitkäkestoisia ja laadukkaita tuotteita, jotka on valmistettu  elintarvikkeille soveltuvista materiaaleista ja joita keittiötarvikkeisiin erikoistuneet tuotemerkit tarjoavat. Saat tuotteiden lisäksi myös ratkaisuja, teknologiaa ja designia, jotka tekevät ruoan valmistelusta ja kokkauksesta helppoa, nopeaa, tehokasta ja... myös hauskaa.

tmp

Marcel Vargaeštok, Chefparade-kokkikoulun omistaja

Kannattaako keittiötarvikkeisiin investoida? Kyllä!

On huomioitava, että keittiön välttämättömiä tarvikkeita käytetään päivittäin – ruoanlaittoon, leivontaan, paahtamiseen, paistamiseen, hauduttamiseen ja kaikkiin muihin kulinaarisiin tehtäviin. Siksi niihin kannattaa investoida, sillä eihän kukaan ei halua joutua vaihtamaan keittiötarvikkeita vuoden tai kahden välein. Kymmenien halpojen, usein myös tarpeettomien tarvikkeiden ostamisen sijaan kannattaa investoida keittiön välittämättömyyksin, jotka tekevät elämästä paljon helpompaa!

 

Kymmenen tuotetta, joita keittiössä tarvitaan – sisällysluettelo

Keittiöveitsisetti
Leikkuulauta
Yleiskäyttöinen pannu
Kattilasetti
Sähköinen vedenkeitin
Paistovuoka
Keittiövälinesetti
Keittiökulho + lävikkö
Sauvasekoitin
Kakkuvuoka

 

Keittiön perustarvikkeet

 

Knives

Hyvä keittiöveitsi on yksi keittiön tärkeimmistä työkaluista. Kun valitset veitsiä keittiöösi, kiinnitä aina huomiota kahvan ja terän materiaaliin, tuotantoprosessiin ja hintaan. Hinta voi kertoa paljon, sillä laadukkaasta, veitsille tarkoitetusta ruostumattomasta teräksestä taotut veitset eivät koskaan ole halpoja.

Valitse veitsi

Millaisia veitsiä todella tarvitsen keittiössä?

Jos mietit, miten voit valita oikeat veitset keittiöön, tutustu keittiöveitsioppaaseemme TÄÄLLÄ. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että jokaisessa keittiössä tarvitaan perusveitsiä eli seuraavia:

Chef's knife

Kokkiveitsi

Monipuolisesti ruoanlaittoon käytettävä veitsi. Tämä veitsi on välttämätön jokaisessa keittiössä, koska sillä voidaan käsitellä erilaisia ruokia (lihaa, kalaa, vihanneksia, yrttejä jne.) ja tehdä erilaisia kulinaarisia tehtäviä – viipalointia, pilkkomista, fileerausta, kuutiointia, leikkaamista ja paljon muuta.

Valitse sopiva kokkiveitsi

bread knife

Leipäveitsi

Sahalaitaisen terän ansiosta tämä veitsi sopii erinomaisesti leivän rapean kuoren leikkaamiseen murskaamatta pehmeää keskiosaa ja myös pehmeiden hedelmien ja vihannesten pilkkomiseen. Valitse budjettiisi sopiva, tukeva veitsi (leipäveitsissä on yleensä hieman joustava terä).

Valitse sopiva leipäveitsi

vegetable knife

Vihannesveitsi

Tämä veitsi on pieni ja kätevä. Se sopii pienten ainesten käsittelyyn, hedelmien ja vihannesten kuorimiseen ja leikkaamiseen sekä muihin keittiön pieniin tehtäviin.

Valitse sopiva vihannesveitsi

Jos olet jo valinnut keittiöösi veitset, tarvitset ehdottomasti laadukkaan leikkuulaudan, jotta voit leikata, kuutioida, viipaloida tai pilkkoa kaikki reseptiisi tai ateriaasi tarvittavat ainekset. Ihannetapauksessa tulisi olla erillinen leikkuulauta lihaa, kalaa, leipää ja vihanneksia varten (näitä on saatavilla setteinä kätevän telineen kera), mutta pääset alkuun myös laadukkaalla muovisella tai kovasta, laadukkaasta puusta valmistetulla leikkuulaudalla (käytä sen molempia puolia, jos mahdollista).

Chopping board

Kannattaako puisia leikkuulautoja ostaa?

Puulajit, kuten vaahtera, bambu tai tiikki, eivät tylsytä veitsien teriä yhtä helposti kuin muovista, marmorista tai lasista valmistetut leikkuulaudat. Puiset leikkuulaudat – jos niistä pidetään huolta – näyttävät hyvältä ja palvelevat sinua vuosien ajan (myös juustojen tai muiden välipalojen tarjoilussa). Jos haluat leikkuulautasi kestävän eliniän, muista, ettei sitä kannata laittaa astianpesukoneeseen. Levitä myös laudan pinnalle reilusti mineraaliöljyä ja anna sen imeytyä yön yli. Jos teet näin säännöllisesti, leikkuulauta kestää paremmin kosteutta eikä kuivu eikä väänny.

 

Millaisiin leikkuulautoihin kannattaa investoida?

UBRD

Tunnetun tšekkiläisen suunnittelijan Petr Novaquen tukevat, paksut puulaudat. Red Dot Design Award -voittaja!

Katso UBRD-leikkuulaudat

Brabantia

Laadukkaat, kätevät, muoviset leikkuulaudat, joita on saatavilla myös setteinä telineiden kera.

Katso Brabantia

Continenta

Yllättävän käytännöllinen ja erittäin tehokas leikkuulauta kaikille puun ja kokkauksen ystäville

Katso Continenta

 

 

Yhdessäkään keittiössä ei selviä ilman pannua, ja jos kokkaat paljon, tarvitset todennäköisesti erilaisia pannuja eri ruokia varten. Ennen kuin hankit lettupannun, grillipannun tai wokkipannun, aloita kuitenkin yleiskäyttöisellä paistinpannulla, jonka koko sopii koko perheellesi (voit myös hankkia kahden tai kolmen pannun setin, jossa on pieni pannu kananmunia ja pieniä ruokamääriä varten, keskikokoinen pannu kahdelle kokkaamiseen ja suuri pannu perheillallisia varten).

Valitse pannu

Miten oikean pannun tai pannusetin voi valita?

Voit ensin tutustua kattavaan pannuoppaaseemme ja varmistaa, että pannu vastaa odotuksiasi. Ota huomioon myös seuraavat seikat, kun valitset sinulle sopivaa pannua:

 • Paistinpannun koko (monelleko yleensä kokkaat).
 • Millainen liesi sinulla on (kaasu-, sähkö- vai induktioliesi? Voi olla myös hyödyllistä, jos pannu soveltuu uunissa käytettäväksi).
 • Millaista ruokaa yleensä valmistat.
 • Materiaali (luultavasti kaikkein tärkein tekijä – valitsetko teräksisen vai tarttumattoman pannun?).

 

Mitkä ovat jokaisen keittiön tärkeimmät pannutyypit?

Yleiskäyttöiset paistinpannut

Monikäyttöinen pannu, saatavana eri kokoisina ja eri materiaaleissa, myös tarttumattomalla pinnoitteella ja setteinä.

Valitse monikäyttöinen pannu

Paistokasarit

Pyöreä pannu, jossa on suuri pinta ja korkeat reunat. Sopii loistavasti haudutetuille ruokalajeille. Paistokasareissa on pitkä, tukeva kahva ja joskus ylimääräinen apukahva toisella puolella.

Valitse paistokasari

Grillipannut

Ihanteellinen pannu lihan tai vihannesten paistamiseen, sillä pohjan uurteet luovat “grillatun” ilmeen.

Valitse grillipannu

 

Kulinan vinkki

Pannut kuuluvat keittiön välttämättömyyksiin, joihin on investoitava. Tällöin ne voivat kestää pitkään, tarttumaton pinnoite voi pysyä hyvässä kunnossa, eikä pannu väänny helposti ja aiheuta ruoan tarttumista sen pintaan. Teknologia, valmistusprosessit ja materiaalit ovat erittäin tärkeitä pannujen valmistuksessa, eivätkä ne ole ilmaisia, joten huippuluokan pannua ei yleensä saa halvalla. Hyvä uutinen kuitenkin on, että laadukas pannu voi kestää pitkään ja sillä saatavat tulokset ovat mahtavia.

 

Valmiina keittämään

 

Kattilasetti on itsestäänselvyys keittiössä, mutta oikean kattilan valitsemisesta ei voi sanoa samaa. Kattilat ovat myös investointi. Kun otetaan huomioon, että useimmat perheet ostavat todennäköisemmin uuden auton kuin uudet kattilat ja että kerran ostetut kattilat palvelevat sinua vuosia, on järkevää harkita huolellisesti kaikkia saatavilla olevia vaihtoehtoja.

Valitse sopivat kattilat

Miten valita kattilasetti keittiöön?

Jos etsit kattilasettiä, joka palvelee sinua vuosia, auttaa saavuttamaan loistavia kokkaustuloksia ja on rahanarvoinen, tutustu kattavaan kattilaoppaaseemme täällä. Ennen kuin teet lopullisen päätöksen, huomioi myös seuraavat keittoastioiden ominaisuudet:

 • Millaisia kattiloita ja kuinka monta tarvitset ja kuinka suuria niiden pitäisi olla (keittopata, matala pata ja kasari ovat yleensä ehdoton minimi).
 • Millainen materiaali kannattaa valita – harkitse laadukkaita, kestäviä materiaaleja, jotka sopivat käyttämällesi liesityypille. Jos se on sinulle tärkeää, katso myös, kestääkö materiaali/tuote astianpesukonetta tai uunia (lue lisää saatavilla olevista vaihtoehdoista ja materiaaleista täältä).
 • Millaisia ominaisuuksia kattiloilla pitäisi olla (lasikannet, sisämitat, lämmönkestävät kahvat).

Mitkä ovat keittiön tärkeimmät kattilat?

Chef's knife

Keittopadat

Suuret kattilat, jotka ovat yleensä korkeita leveiden sijaan, sopivat keittojen, liemien ja pastan valmistukseen ja suuriin ruokamääriin

Valitse keittopata

Matalat padat

Sopivat loistavasti pienempien vihannesmäärien, riisin ja yhden padan ruokien valmistukseen

Valitse matala pata

vegetable knife

Kasarit

Pienet kahvalliset kattilat, jotka sopivat erinomaisesti kastikkeiden valmistukseen tai pienten ruokamäärien lämmittämiseen

Valitse sopiva kasari

 

Keittiössä on vaikea pärjätä ilman sähköistä vedenkeitintä, mutta vedenkeittimet lakkasivat olemasta pelkkiä kodinkoneita jo kauan sitten. Koska ne ovat aina näkyvillä keittiötasojen päällä, niistä on tullut keittiötä koristavia esineitä, joiden designia on ilo katsella.

Valitse vedenkeitin

Millainen sähköinen vedenkeitin pitäisi ostaa?

 • Valitse ensinnäkin luotettava valmistaja. Tällainen on esimerkiksi huoltopalvelua tarjoava tuotemerkki, jolla on hyvä maine asiakkaiden keskuudessa.
 • Investoi laadukkaista materiaaleista valmistettuun vedenkeittimeen, jos et halua joutua vaihtamaan vedenkeitintä aina parin vuoden välein.
 • Valitse tarpeitasi vastaava kapasiteetti ja keittiöön sopiva tyyli.
 • Kun valitset vedenkeitintä, mieti keittiön muiden pienten kodinkoneiden (tehosekoittimen, leivänpaahtimen jne.) väriä tai osta suosikkimallistoosi kuuluva vedenkeitin, jolla voit luoda keittiöösi harmonisen ja tyylikkään ilmeen.

Millaisia sähköisiä vedenkeittimiä suosittelemme?

KitchenAid

Amerikkalainen ikoni, joka yhdistää modernia käytettävyyttä klassiseen designiin.

Katso KitchenAid-vedenkeittimet

Smeg

Retrodesignia ja upeita värejä. Myös lämpötilan säätötoiminto

Katso Smeg-vedenkeittimet

Alessi

Anna vedenkeittimen olla keittiösi tähti. Upeaa, huomiota herättävää italialaista designia.

Katso Alessi-vedenkeittimet

 

Tarvitsenko vedenkeittimen, jossa on lämpötilan säätötoiminto?

Jos käytät pääasiassa kiehuvaa vettä ja juot vain mustaa teetä, et välttämättä tarvitse lämpötilansäädöllä varustettua vedenkeitintä. Jos kuitenkin pidät yrttiteestä tai vihreästä ja valkoisesta teestä, jotka edellyttävät 70–90 °C:n lämpötilaa, lämpötilanäytöllinen vedenkeitin voi olla käytännöllinen ja hyödyllinen laite.

Millaisia ruokia voi valmistaa paistovuoassa?

Jos keittiössä on uuni, siellä tulisi olla myös paistovuoka tai uunivuoka. Niitä tarvitaan lihan, ankan tai kalkkunan paistamiseen tai vaikka kasvispiirakoiden tai lasagnen valmistamiseen. Voit valita erityyppisiä paistovuokia ja -patoja, kannella tai ilman, sen mukaan, kuinka usein ja mitä paistat tai kokkaat.

Paistovuokia on erikokoisia, ja niitä valmistetaan erilaisista materiaaleista. Jos valitset valuraudasta tai laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä valmistettuja patoja, voit olla varma, että ne kestävät pitkään. Perinteinen keraaminen uunivuoka voi myös olla hyödyllinen, sillä sitä voi käyttää lihan, kalan tai vihannesten lisäksi myös kakkujen, kaurapaistosten ja muiden makeiden jälkiruokien valmistukseen.

Millainen paistovuoka pitäisi valita?

Uunivuoat

Posliinisia ja keraamisia vuokia on saatavana useissa eri ko’oissa ja tyylikkäissä väreissä

Katso uunivuoat

Valurautakattilat

Laadukkaita, sukupolvien ajan kestäviä kattiloita, joita voidaan käyttää liedellä tai uunissa!

Katso valurautakattilat

Paistovuoat

Kannella tai ilman, eri kokoja ja usein kahvoilla varustettuja, jotta vuoat voidaan tarjoilla suoraan uunista pöytään

Katso paistovuoat

 

 

Kätevät apurit

 

Keittiövälinesetti on välttämätön osa jokaista keittiötä. Näitä tarvikkeita käytetään sekoittamiseen, paistamiseen ja kokkaukseen. Niitä käytetään lihan, salaattien, pastan, munien ja vihannesten kanssa. Niitä käytetään kattiloiden, pannujen ja keittiökulhojen kanssa. Niitä käytetään... jatkuvasti, joten varmista, että ostamasi keittiövälinesetti on valmistettu laadukkaista, ruoanlaittoon soveltuvista ja lämpöä kestävistä materiaaleista. Lisäksi se voi näyttää hyvältä keittiötasolla!

Valitse keittiövälineet

Mitä tavalliseen keittiövälinesettiin kuuluu?

 • umpinainen sekoituslusikka
 • reikälusikka
 • lihahaarukka
 • (uritettu) paistinlasta
 • kauha

Tutustu käteviin, pitkäkestoisiin ja kauniisiin keittiötarvikkeisiin erikoistuneiden tuotemerkkien keittiövälinesetteihin ja valitse vaihtoehto, joka sopii sinulle parhaiten ja näyttää hyvältä keittiössäsi.

WMF

Käytännölliset työkalut kaikkiin keittiön tehtäviin Saksan keittiötuotteiden ykköstuotemerkiltä.

Katso WMF-keittiövälineet

De Buyer

Pidätkö puun ja ruostumattoman teräksen yhdistelmästä? Valitse perinteistä ranskalaista tuotantoa.

Katso de Buyer -keittiövälineet

Joseph Joseph

Modernit värikkäät työkalut, jotka on valmistettu lämmönkestävästä nailonista.

Katso Joseph Joseph

Kulinan vinkki

Modernien keittiövälinesettien mukana tulee yleensä kaunis teline, säilytysastia tai vastaava, jonka avulla välineiden säilytys ja käyttö on helppoa ja käytännöllistä. Ne on valmistettu lämmönkestävistä, turvallisista materiaaleista. Lisäksi niissä on painotetut kahvat ja integroidut työkalutuet, jotka auttavat pitämään keittiötasot puhtaina.

 

Aineksien sekoittamiseen, marinointiin, ruoan huuhtomiseen, tähteiden säilyttämiseen ja pastan tai vihannesten valutukseen – keittiökulho ja lävikkö ovat korvaamaton kaksikko. Ne voivat palvella sinua joka päivä jopa yksinkertaisimmissa keittiön tehtävissä. Keittiökulhoja on usein saatavilla eri kokoja sisältävinä setteinä, jolloin ne sopivat eri ainesmäärille. Moderneissa keittiökulhoissa voi olla kätevät mitat sisäpuolella, liukumaton pohja tai käytännölliset kahvat. Jos ostat kulhosetin, voit myös pinota kulhot ja säästää tilaa keittiökaapeissa. Lävikkö on myös olennainen osa keittiötä – jopa silloin, jos monimutkaisin kokkaamasi ruokalaji on pasta bolognese. Kannattaa valita hyvin suunniteltu, kestävä ja ergonomisesti muotoiltu lävikkö, joka sopii pesualtaaseen (mieluiten kahvoilla ja jaloilla varustettu).

Millainen kannattaa valita?

WMF

Modernit ruostumattomasta teräksestä valmistetut kulhot ja läviköt minimalistisiin keittiöihin.

Katso WMF-kulhot

Koziol

Katso 100-prosenttisesti kestävän tuotemerkin Koziolin värikkäät keittiökulhot ja läviköt.

Katso Koziol-läviköt

Brabantia

Katso värikkäät, tilaa säästävät ja mittauksessa auttavat keittiökulhosetit.

Katso Brabantia

Tarvitsenko todella sauvasekoitinta keittiössäni?

Sauvasekoitin ei vie paljon tilaa keittiön laatikoissa, mutta se helpottaa ja nopeuttaa kokkausta, säästää paljon vaivaa sekä antaa mahdollisuuden kokeilla monimutkaisiakin reseptejä ja valmistaa monia maukkaita ruokia ja juomia. Tee kermaisia keittoja, vauvanruokaa, smoothieita, hummusta, kasvissosetta tai pestoa sekunneissa. Lisävarusteiden ansiosta voit myös vatkata sekoittimella kermaa tai munanvalkuaista. Moderneissa käsikäyttöisissä sauvasekoittimissa on usein minileikkuri ja lisäkannu, mikä luo entistä enemmän kokkausmahdollisuuksia. Jos siis mietit, tarvitsetko sauvasekoitinta, vastaus on kyllä! Se tulee käyttöön tuossa tuokiossa!

 

Millainen sauvasekoitin pitäisi ostaa?

Jos mietit, millaiseen sauvasekoittimeen kannattaa investoida, tutustu alla olevaan luetteloon. Se sisältää hyödyllisimmät toiminnot ja lisävarusteet, jotta voit valita tarpeisiisi sopivan sekoittimen. Mitä toimintoja, ominaisuuksia ja lisävarusteita modernit sauvasekoittimet tarjoavat?

 • tehokas moottori
 • useita nopeusasetuksia
 • pulssi- ja turbotoiminto
 • ruostumattomasta teräksestä valmistetut terät
 • lisävarusteita, kuten vispilä, leikkuri tai mittakannu
 • kapea, kompakti muotoilu

Mitä suosittelemme?

Bamix

Vuonna 1953 perustetun, sauvasekoittimiin erikoistuneen sveitsiläisen yrityksen legendaariset kodinkoneet.

Katso Bamix-sauvasekoittimet

KitchenAid

Ikonista designia, huippulaatua ja erilaiset vaihtoehdot, jotka sopivat eri kokkien tarpeisiin.

Katso KitchenAid-sauvasekoittimet

Tefal

Käytännöllinen apuri jokaiseen keittiöön.

Katso Tefal-sauvasekoittimet

Tarvitsenko todella kakkuvuokaa keittiössä?

Juhlatilaisuudet, tapahtumat, perhejuhlat, romanttiset illalliset, illat sohvalla pitkinä talvipäivinä, viikonloput... kaikki nämä hetket, jolloin pala kakkua lisää makeutta elämään. Siksi kakkuvuoka kuuluu jokaiseen keittiöön!

Investoi laadukkaaseen tarttumattomaan kakkuvuokaan, joka voi kestää sukupolvien ajan. Kun valitset keittiöösi sopivaa kakkuvuokaa, mieti, millaisia kakkuja leivot useimmiten tai mistä pidät eniten. Jos olet syntymäpäiväkakkujen asiantuntija, valitse pyöreä kakkuvuoka. Jos leivot aina pääsiäisenä kuivakakkuja, valitse perinteinen kuivakakkuvuoka. Jos tarvitset vain silloin tällöin palan itse tehtyä kakkua, valitse yleiskäyttöinen, suorakaiteen muotoinen kakku- tai leipävuoka, jota voit käyttää myös leivän tai pateen valmistukseen.

Katso leivontavuokavalikoima