Teräspannun hoito-opas: näin varmistat, että pannu säilyy koko elämäsi ajan

Teräspannu on investointi keittiöösi, joka maksaa sinulle takaisin vuosien uskollisen palvelun - jos huolehdit siitä oikein. Se ei ole monimutkaista, vain muutama yksinkertainen vaihe, ja pannusta tulee oikea kättäsi ruoanlaittoa varten. Katsotaanpa, miten se tehdään.



  1. Pese kuumalla vedellä.
  2. Kuivaa kokonaan.
  3. Paista ja voitele öljyllä.
Tämä on ainoa tapa saavuttaa valmistajan teräspannulle ilmoittamat ominaisuudet. Tämä prosessi luo niin sanotun tiivisteen, joka muodostaa pannuun polymeeripinnan. Se on ainoa todella terveellinen tarttumaton pinta, joka suojaa pannua myös korroosiolta.


Suosittuja teräspannuja

ocelová pánev před vypálením
Mauste
Uuden pannun valmistelu

Nyt kerromme hieman yksityiskohtaisemmin, miten valmistat upouuden teräspannun niin, että se on tarttumaton ja kestää koko elämäsi.

Pese uusi pannu kuumalla vedellä - ei haalealla tai lämpimällä, vaan todella kuumalla - ja poista pehmeällä sienellä ja tipalla pesuainetta mehiläisvahakerros, joka on suojannut pannua ruostumiselta varastoinnin aikana.

Kuivaa pannu niin perusteellisesti, ettei siihen jää pisaraakaan vettä.

Kaada öljyä pannulle ja levitä ohut kerros koko pannun pinnalle, myös reunoille. Kuumenna keskilämmöllä. Noin kolmen minuutin kuluttua pannun pinta alkaa tummua, noin 10 minuutin kuluttua se savuaa ja sisäpuoli on palaneen ruskea.

Anna pannun jäähtyä ja pyyhi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla.

Kuumenna pannua vielä kerran, jotta polttoprosessi saadaan päätökseen. Mutta tällä kertaa vain noin kaksi minuuttia, kunnes pinta on lähes musta. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä tummempi sisäpinta on, sitä paremmat ovat teräspannun ominaisuudet.

Teräs pannut
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

Teräspannun tarttumattomien ominaisuuksien palauttaminen

Jos pannu menettää tarttumattomuutensa, jos pinta on liian tahmea tai jos siihen ilmestyy ruostetta, toista koko ruskistusprosessi.

ocelova panev po vypaleni
Miten kokata teräspannussa

Muista, että teräspannuille sopivat parhaiten kasviöljyt, joilla on korkea savupiste. Toisin sanoen öljyt, jotka kestävät korkeimpia lämpötiloja, kuten rypsi- tai auringonkukkaöljy.

Kuumenna pannua riittävän kauan ennen kypsentämistä. Tämä on ainoa tapa estää ruoan tarttuminen.

Valmista ruoka keskilämpötilassa. Liian suuri lämpö aiheuttaa ruoan tarttumista ja ennen kaikkea palamista. Älä käännä aineksia liian pian, vaan anna niille riittävästi aikaa muodostaa kuori, jotta ne tarttuvat pannun pintaan.


Teräs pannut

Teräspannun puhdistus

Älä koskaan pese teräspannuja astianpesukoneessa. Tämä poistaa suojakerroksen ja edistää korroosiota. Älä liota pannua, mieluiten älä pese sitä lainkaan, äläkä missään tapauksessa käytä pesuaineita, rautalankaa tms. Itse asiassa pannun pyyhkiminen paperipyyhkeellä pitäisi riittää säilyttämään sen tarttumattomuusominaisuudet. Jos kuitenkin on tarpeen poistaa jäämiä pannusta, käytä kuumaa vettä ja sieniä tai harjaa. Kuivaa pannu pesun jälkeen huolellisesti ja öljyä se kevyesti. Toista paistaminen tarvittaessa. Varmista myös, että pannua säilytetään kuivassa paikassa korroosion estämiseksi.

FAQ
Usein kysytyt kysymykset
Miksi ruokani tarttuu teräspannuun?
Luultavasti siksi, että polttoprosessi epäonnistui. Toista se uudelleen.
Miten uusi teräspannu tiivistetään oikein?
Pese pannu kuumalla vedellä ja pesuaineella, taputtele kuivaksi, levitä ohut kerros kasviöljyä ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes öljy alkaa savuta. Anna pannun jäähtyä, pyyhi ylimääräinen öljy pois ja kuumenna pannu uudelleen lyhyesti.
Voinko pestä teräspannun astianpesukoneessa?
Ei, pesu astianpesukoneessa voi poistaa suojapinnoitteen ja aiheuttaa ruostumista.
Minkälainen rasva on parasta teräspannulla kypsentämiseen?
Korkean savupisteen omaavat kasviöljyt, kuten auringonkukka- tai rypsiöljy, ovat parhaita. Älä käytä voita tai oliiviöljyä korkeissa lämpötiloissa, sillä niiden savupiste on matalampi ja ne voivat palaa.
Mitä minun pitäisi tehdä, jos teräspannussa näkyy ruostetta?
Poista se hienolla langalla tai hiomasienellä ja sulje pannu uudelleen.
Miten pitää teräspannu tarttumattomana?
Pyyhi pannu käytön jälkeen vain paperipyyhkeellä. Tarvittaessa pese se lämpimällä vedellä, kuivaa se huolellisesti ja hiero sitten ohut kerros öljyä.
Voinko käyttää teräspannua induktioliedellä?
Kyllä, teräspannut ovat yhteensopivia induktiolieden kanssa. Varmista, että pannun pohja on tasainen, jotta se on optimaalisesti kosketuksissa induktiolevyn kanssa.
Miten palauttaa teräspannun tarttumattomat ominaisuudet?
Paista pannu uudelleen. Tämä prosessi palauttaa tarttumattomuusominaisuudet ja pidentää pannun käyttöikää.