Tarttumattomien paistinpannujen hoito ja milloin niistä on aika luopua?

Tarttumattomalla pinnoitteella varustetut pannut helpottavat ruoanlaittoa ja puhdistusta, mutta vaativat asianmukaista hoitoa. Opi käsittelemään niitä niin, että ne kestävät mahdollisimman pitkään ja pysyvät terveydelle vaarattomina.

Image

Ammattilaiset kertovat, että tarttumaton pannu on tarkoitettu munakokkelin ja herkkien raaka-aineiden, kuten kalan, valmistukseen, joiden tarttumista haluamme välttää. Totuus on, että tarttumattomat pannut ovat useimmissa kotitalouksissa suosittuja helppoutensa ja helpon puhdistuksensa ansiosta. Niiden haittapuolena on kuitenkin lyhyempi käyttöikä verrattuna esimerkiksi teräs- tai valurautapannuihin. Miten niiden käyttöikää voidaan pidentää?

Tarttumattomat pannut

Parhaat tarttumattomat paistinpannut asiakkaiden arvioiden mukaan


Image
Milloin on aika hyvästellä tarttumaton paistinpannu? Varo naarmuja

Tarttumattomien paistinpannujen kohdalla on suositeltavaa maksaa hieman enemmän ja valita paistinpannu laadukkaalta, luotettavalta valmistajalta. Näin varmistat, että tarttumaton pinnoite ei sisällä terveydelle haitallisia aineita, kuten PFOA:ta, lyijyä tai kadmiumia.

Laadukas pinta ei myöskään naarmuunnu yhtä helposti kuin halvemmissa paistinpannuissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos naarmuja ilmenee, on aika vaihtaa paistinpannu uuteen. Mekaaniset vauriot voivat irrottaa pinnoitteen osia, emmekä halua niitä ruokaan.

Onneksi on olemassa helppoja keinoja varmistaa, että paistinpannu pysyy erinomaisessa ja turvallisessa kunnossa mahdollisimman pitkään.


4 SÄÄNTÖÄ, JOILLA PIDENNÄT PINNOITETUN PAISTINPANNUN KÄYTTÖIKÄÄ

1. Oikeiden työvälineiden käyttö

Jos tästä artikkelista pitäisi oppia vain yksi asia, se olisi tämä: Vältä metallisia työvälineitä. Kääntölavat, pihdit, haarukat, lastat – vie kaikki metalliset takaisin laatikkoon. Jotta vältät tarttumattoman pinnoitteen naarmuuntumisen, sinun on valittava muita materiaaleja:

Image

Puiset keittiövälineet

Puu on erinomainen materiaali tarttumattomien paistinpannujen kanssa käytettäväksi. Se on riittävän tukevaa, jotta sillä voi käsitellä hyvin myös painavampia ja kovempia ainesosia, mutta samalla hellävaraista pannun pinnalle.

Muista kuitenkin, että puu ei kestä kovin hyvin korkeita lämpötiloja, joten älä jätä puisia keittiövälineitä pannulle tai lämmönlähteen lähelle, kun et käytä niitä.

Kauhat ja lastat
Image

Silikoniset keittiövälineet

Silikoni on terveydelle vaaratonta materiaalia, joka on nopeasti vakiinnuttanut paikkansa keittiöissämme. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja on myös pehmeää, joten se sopii erinomaisesti esimerkiksi munien ja muiden herkkien ainesosien kääntämiseen vahingoittamatta pannun pintaa.

Kauhat ja lastat
Image

Nailonista valmistetut keittiövälineet

Nailonista valmistetut keittiövälineet ovat myös suosittu ja turvallinen valinta tarttumattomalla pinnalla ruoanlaittoon. Niiden tärkeimpiä etuja on, että ne ovat kevyitä ja niitä on saatavana monia eri versioita. Nailon on silikonia vahvempaa, mutta sen lämmönkestävyys on hieman heikompi. Jos se altistetaan korkealle lämpötilalle pitkäksi aikaa, se voi sulaa. Aivan kuten puun kohdalla, nailonista valmistettuja keittiövälineitä ei pidä jättää kuuman lieden päälle.

Kauhat ja lastat

Erittäin kestävät tarttumattomat titaanipannut


2. Oikeat ruoanlaittotavat

Kun valmistat ruokia tarttumattomalla pannulla, on tärkeää noudattaa muutamia yksinkertaisia sääntöjä sen käyttöiän pidentämiseksi:

  1. Älä koskaan kuumenna tyhjää pannua. Varmista, että ennen lieden käynnistämistä kylmällä pannulla on joko rasvaa tai joitain ainesosia. Tämä varmistaa, että pannu saavuttaa halutun lämpötilan vahingoittamatta tarttumatonta pinnoitetta.
  2. Vältä öljyjen käyttöä suihkeena. Jos käytät öljyä suihkeena toistuvasti, tarttumattomalle pinnalle muodostuu vähitellen ohut öljykerros, jota on vaikea puhdistaa perusteellisesti, ja ajan myötä se vahingoittaa pannun pintaa ja sen tarttumattomuutta.
  3. Älä altista pannua liian korkeille lämpötiloille. Tarttumattomat pinnat toimivat parhaiten alhaisissa tai keskilämpötiloissa. Jos tarvitset todella korkeita lämpötiloja tiettyä ruokalajia varten (tyypillisesti esimerkiksi täydellisen pihvin paistamiseen), käytä mieluummin pannua, joka on valmistettu muusta materiaalista, kuten teräksestä, valuraudasta tai ruostumattomasta teräksestä.
Meidän vinkkimme
Lue myös
->
Image
Miten valita paras tarttumaton paistinpannu?
Lue kaikki tarttumattoman paistinpannun oikeasta valinnasta, tarttumattomien pintojen eduista ja haitoista sekä joidenkin nykyaikaisten materiaalien vertailusta.
Image

3. Hellävarainen pesu

Tarttumattoman paistinpannun hoidon kultainen sääntö: älä pese sitä astianpesukoneessa. Korkeat lämpötilat ja pesutablettien hankaavat aineet vahingoittavat pannun pintaa, ja pitkäaikainen pesu astianpesukoneessa takaa melkein varmasti, että pannu lakkaa pian toimimasta. Anna sen sijaan pannulle hellävarainen käsinpesu – lämmin vesi, astianpesuaine ja pehmeä sienen puoli selviävät useimmista tapauksista helposti. Anna pannun myös jäähtyä kokonaan ruoanlaiton jälkeen, ennen kuin aloitat sen puhdistamisen. Äkilliset lämpötilan muutokset eivät ole hyväksi tarttumattomalle pinnalle.

Ja jos tarvitset vähän karkeampaa voimaa, kun pannussa on kiinni palaneita ruokia, joita et saa pois sienellä, älä tartu teräsvillaan. Kokeile sen sijaan seuraavaa:

  • Kaada pannulle hieman vettä ja kuumenna se liedellä keskilämmöllä kiehuvaksi.
  • Yritä poistaa palaneet ruuantähteet puisella tai nylonlastalla.
  • Jos joidenkin kohtien puhdistaminen palaneesta aineksesta ei onnistu, lisää pannulla olevaan kuumaan veteen kolme ruokalusikallista etikkaa, kolme ruokalusikallista ruokasoodaa ja anna sen kuplia hetken aikaa.
  • Etikka ja sooda auttavat poistamaan jopa itsepintaisimmat palaneet ruuantähteet.
  • Sammuta liesi ja anna pannun ja sen sisällön jäähtyä.
  • Pese pannu sitten vain pehmeällä sienellä ja astianpesuaineella ja kuivaa se.
Kaikki pannujen hoidosta

4. Oikea säilytys

Jos säilytät pannuja kaapeissa ja pinoat niitä päällekkäin, on tärkeää estää metallipohjan ja tarttumattoman pinnan välinen kosketus. Tätä varten voit käyttää erityisiä välikkeitä tai yksinkertaisesti puuvillaliinaa tai keittiöpyyhettä. Näin tarttumaton pinta ei vaurioidu varastoinnin aikana.

neprilnava-panev

Lopuksi...

Noudattamalla kaikkia oikean hoidon ohjeita voit moninkertaistaa tarttumattoman paistinpannun käyttöiän. Mielestämme se on jo tulos, joka on pienen vaivan arvoinen. Kun siis seuraavan kerran investoit laadukkaaseen tarttumattomaan paistinpannuun, voit tehdä sen tietäen, että nautit siitä tällä kertaa paljon pidempään.