Tiesitkö, että jokaisen keittiön perustana tulisi olla kolme veistä? Suuri
Laadukkaat leivonnaiset ovat rapeita ulkoa ja kuohkeita sisältä. Kun leikataan sopimattomalla veitsellä, leivonnaisen rakenne vaurioituu, muru murenee, muoto muuttuu ja näkyviin tulee rumia viiltoja. Kondiittoriveitsi on erityisesti kehitetty leikkaamaan sekä kovia että pehmeitä osia täydellisellä tuloksella.
Suosikki leivonnaisveitset
Kondiittoriveitsi (ei ainoastaan)
Se on mestari leivän tai rapeiden patonkien viipaloimisessa, mutta sahalaitaisen teränsä ansiosta sillä voi myös viipaloida täydellisesti mehukkaita tomaatteja, marjoja tai kakkuja ja piirakoita. Lyhyesti sanottuna konditoriaveitsi on monipuolinen työkalu, joka on apunasi useammin kuin uskotkaan.
Kondiittoriveitsen terän on oltava hammastettu. Juuri hammastuksen ansiosta työkalu pystyy lävistämään kuoren murskaamatta pehmeää sisäosaa. Matalat hampaat sopivat pehmeämmille leivonnaisille, kun taas syvemmät hampaat sopivat paremmin koville kuorille.
Tämän tulisi olla 20-26 cm. Tämän pituuden avulla on helppo leikata suuria leipiä sekä patonkeja tai muita pienempiä leivonnaisia.
Terän on oltava melko ohut, mutta samalla erittäin vahva. Joustavuus on leivontapuukon haitta, sillä vain riittävän vahva terä takaa leikkauksen maksimaalisen hallinnan.
Ruostumatonta terästä käytetään useimmiten leipäveitsien valmistukseen, koska se on riittävän terävää ja kestää korroosiota. Joskus on saatavana myös damaskusteräksestä valmistettuja veitsiä, mutta on muistettava, että niitä on vaikeampi huoltaa, koska ne ovat alttiimpia ruostumiselle.
Konditoriaveitsissä on keskileveä terä, joka on yleensä suora ja jossa on pyöreä kärki. Jotkin välineet kapenevat hieman kahvasta. Joissakin konditoriaveitsissä on kahvasta alaspäin siirtynyt terä. Tämä estää rystyset joutumasta kosketuksiin leikkuulaudan kanssa viipaloitaessa.
Veitsen oikea tasapaino takaa helpomman käsittelyn ja paremman hallinnan viipaloimisen aikana. Tämä tunnetaan siitä, että veitsen tasapainopiste (bolsteri) sijaitsee kohdassa, jossa terä kohtaa kahvan, joten jos asetat sormen tämän veitsen osan alle, veitsi pysyy tasapainossa.
Veitsen on sovittava käteesi. Kädensijan ergonominen muoto takaa turvallisuuden ja vähentää väsymystä pitkäaikaisessa käsittelyssä. Eri materiaaleilla on hyvät ja huonot puolensa - puu on esteettistä, mutta siinä voi ajan mittaan näkyä kulumisen merkkejä, metalli on ajatonta, mutta se voi liukastua märkänä ja tuntua myös kylmältä kädessä, ja muovi- tai komposiittikahvat ovat kestäviä ja edullisia, mutta ne eivät välttämättä näytä tyylikkäiltä.
Jos haluat, että leipäveitsesi pysyy terävänä pitkään, anna sille aika ajoin yksinkertaista mutta tärkeää hoitoa:
- Pesu
Huuhtele veitsi jokaisen käyttökerran jälkeen lämpimällä vedellä ja pehmeällä sienellä. Vältä aggressiivisia puhdistusaineita tai hankaavia sieniä ja vältä pesua astianpesukoneessa. Kaikki nämä menetelmät voivat vahingoittaa veistä ja nopeuttaa sen kulumista. Kuivaa veitsi heti pesun jälkeen pehmeällä liinalla korroosion estämiseksi. - Varastointi
Säilytä konditoriaveitsiä lohkoissa, telineissä, kiskoissa tai kotelossa tai laatikossa, jossa on vuori, lyhyesti sanottuna paikassa, jossa terä ei voi vahingoittua. Vältä veitsien säilyttämistä irrallaan keittiön laatikossa. - Hionta
Kondiittoriveitsiä ei tarvitse teroittaa yhtä usein kuin tavallista veistä, koska sen hampaat pysyvät terävinä pidempään. Normaali käyttö kuitenkin tylsyttää minkä tahansa työkalun, jopa parhaimman laatuisen, joten leipäveitsi on teroitettava silloin tällöin. Käytä vain hammastettujen veitsien teroittamiseen suunniteltuja työkaluja tai turvaudu ammattilaisen teroitukseen. - Asianmukainen käyttö
Käytä veistä vain leivontaan. Älä koskaan leikkaa sillä muita aineksia, etenkään kovia aineksia, kuten rustoa, luita, kurpitsaa, melonia tai pakasteita. Nämä voivat vahingoittaa terää huomattavasti. Leikkaa aina puisella tai muovisella leikkuulaudalla; muut materiaalit tylsistävät terän.
Laadukkaat astianpesutuotteet
Suosituimmat leipäveitsen valmistajat
- Puhdistus: huuhtele ja kuivaa veitsi heti käytön jälkeen. Vältä pesua astianpesukoneessa.
- Säilytys: älä säilytä veistä irrallaan keittiön laatikossa, vaan käytä veitsilohkoja tai veitsikiskoja.
- Viipalointi: Viipaloi vain puisella tai muovisella leikkuulaudalla.
- Hionta: Teroitus: Sen hammastetun reunan vuoksi sinun on parempi turvautua ammattimaiseen teroitukseen.