Ruoanlaitossa ilman rasvaa, vaivaa ja palamista on kiistaton viehätyksensä, ja monta vuotta teflon oli synonyymi sille. Mutta entä kaikki ne artikkelit, joissa varoitetaan sen terveysriskeistä? Pitäisikö meidän todella pelätä ja tinkimättä hankkiutua eroon teflon-keittoastioista?vai onko todellisuus täysin erilainen? Katsotaanpa, millaista teflon todella on.
Teflonin valmistuksessa käytettiin aiemmin perfluorioktaanihappoa (PFOA), kemikaalia, jota ihmiskeho tai luonto ei pysty hajottamaan. Tämän seurauksena useimmat valmistajat sitoutuivat vuonna 2013 lopettamaan tämän aineen käytön osana kansainvälistä PFOA Stewardship Program -sopimusta, ja vuodesta 2015 lähtien sen käyttö elintarviketeollisuudessa on kielletty pysyvästi.
Nykyaikaisia teflonkeittoastioita pidetäänkin täysin turvallisina, eikä vanhoista tarvikkeista tarvitse olla huolissaan, jos niitä käytetään oikein - ne eivät kuumene liikaa, eikä niillä valmisteta ruokaa, jos niiden pinta on vaurioitunut.
Muista, että tarttumattomien keittoastioiden kohdalla, enemmän kuin missään muualla, laatu on turvallisuuden tae. Hyvämaineiset valmistajat takaavat, että niiden tuotteissa ei ole vaarallisia aineita ja että ne täyttävät tiukimmat standardit. Kun taas superhalpojen keittoastioiden kohdalla et voi mitenkään tietää, mistä ne on valmistettu, vaarana ei ole vain lyhyempi käyttöikä, vaan ennen kaikkea terveytesi.
Kuvittele, että löydät materiaalin, joka on niin sileä, ettei mikään tartu siihen. Juuri näin kävi kemisti Roy Plunkettille vuonna 1938, kun hän vahingossa loi teflonin. Alun perin tutkimus oli tarkoitettu sotilaallisiin tarkoituksiin - teflonin oli tarkoitus suojata aggressiivisilta kemikaaleilta. Mutta sodan jälkeen alettiin etsiä keinoa käyttää tätä ihmeainetta jokapäiväisessä elämässä.
Ranskalainen Marc Grégoire käytti ensimmäisenä teflonia pannuun - ja voilà, tarttumattomien keittoastioiden maailma oli syntynyt! Hänen ansiostaan paistamiseen ei enää liittynyt hankaamista, ja kokit ympäri maailmaa saattoivat huokaista helpotuksesta.
- Keraamiset pinnatjotka ovat hieman vähemmän tarttumattomia, mutta kestävät korkeampia lämpötiloja,
- Mineraalipinnatkuten graniitti, ovat myös vähemmän tarttumattomia mutta erittäin kestäviä,
- Titaanipinnatjoissa yhdistyvät poikkeuksellinen kestävyys ja tarttumattomuus, mikä takaa pitkän käyttöiän.
Parhaat tarttumattomat pannut asiakkaiden arvostelujen mukaan
Onko sinulla kotona vanhoja teflon-keittoastioita? Silloin varovaisuus on paikallaan, mutta ei paniikkia. Kuten mainittiin, vanhemmissa teflonpinnoissa on todennäköisesti käytetty PFOA:ta, ainetta, joka liittyy -ilmiöön, kun sitä kuumennetaan hyvin korkeissa lämpötiloissa.karsinogeenisuus, hormonitoiminnan ja munuaisten toimintahäiriöt. ja sitä ei käytännössä poisteta kehosta. ja sitä ei käytännössä poisteta kehosta.
PFOA-huurujen pitkäaikainen hengittäminen on myös vaarallista. Niitä alkaa vapautua 260 °C:n lämpötilassa, ja noin 300 °C:sta alkaen ne voivat aiheuttaa niin sanotun polymeerisavukuume. Sillä on samanlaiset oireet kuin klassisella flunssalla, mutta toisin kuin klassinen flunssa, se häviää hyvin nopeasti. Totuus on kuitenkin se, että nämä ongelmat vaikuttavat todennäköisemmin ihmisiin, jotka työskentelevät PFOA:n kanssa teollisuuslaitoksissa, joissa korkeat lämpötilat ovat melko yleisiä ja höyryjä vapautuu pitkän ajan kuluessa. Tavallisessa ruoanlaitossa teflonpannu (jos sitä ei ylikuumenneta) kuumenee noin 150 °C:een, joten polymeerihöyryistä ei ole vaaraa kuumeilulle.
Jos kotonasi on kuitenkin lemmikkilintu, ole aina varovainen, sillä pienikin pitoisuus PFOA-höyryä on sille hengenvaarallinen.
Eniten huomiota olisi kuitenkin kiinnitettävä :iin.vahingoittuneet teflon-ruoat! On erittäin todennäköistä, että osia pinnasta vapautuu valmistettavaan ruokaan ja sieltä ruoansulatuskanavaan. Se karkottaa ne, mutta kuka haluaa teflonia elimistöönsä? Silloin on hyvä heittää vanha teflonpannu pois ja vaihtaa se uuteen, joka ei ole terveydelle haitallinen.
Parhaat tarttumattomat kattilat asiakkaiden arvostelujen mukaan
- Vältä ylikuumenemista
Älä esilämmitä tyhjää pannua ja kypsennä aina keskilämmöllä. - Hellävaraiset työkalut
Unohda metalliset lusikat ja vääntimet - puu, muovi tai silikoni ovat tarttumattomien pintojen ainoat todelliset ystävät. - Valppaus vahingon sattuessa
Jos huomaat, että pinta on naarmuuntunut, keittoastia on vaihdettava. Kukaan ei halua teflonin tai muiden tarttumattomien pintojen paloja ruokaansa.
- Helppo käsittely
Ei liimautuva astiat sisällä on alumiinirunko, joka tekee suuristakin pannuista kevyitä ja helppoja käsitellä. - Helppo huolto
Ruokajäämät liukuvat helposti pinnalta, joten puhdistaminen kestää suunnilleen yhtä kauan kuin lautasen peseminen. - Saatavuus
Ei liimautuva pannut a ruukut ovat saatavilla eri hintaluokissa, joten jokainen voi valita.
Lopullinen tuomio
Alkuperäiseen tefloniin on syytä suhtautua varovaisesti, mutta nykyaikaiset tarttumattomat keittoastiat on valmistettu terveyttä ajatellen, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä. Jos etsit täysin turvallista mutta tarttumatonta ratkaisua, hyvä valinta on titaanipannut if ruukutjotka tarjoavat kestävyyttä, pitkää käyttöikää ja täydellisiä kypsennystuloksia.